Voyage du vin avec Michelle

Een schitterende en overheerlijke wijn en spijs reis in Marrakech en langs de kust van de Atlantische oceaan.

Michelle ken ik al een lange tijd. Van in de tijd dat ik nog in Noord-Brabant woonde. Brabant, waar het bourgondische een grotere rol speelt als hier in het westen. Onze ontmoetingen gingen altijd gepaard met heerlijk eten en de mooiste wijnen. Wijn is Michelle haar passie. Zij heeft haar eigen bedrijf waarin zij vele mooie dingen organiseert op gebied van wijn en spijs (van proeverijen tot wijnreizen en alles daartussen).

Ondanks dat Michelle een tijdje op Curaçao heeft gewoond is onze band altijd gebleven.
Ik vertelde Michelle over de mooie reizen naar het land dat mijn hart gestolen heeft. 
Direct wist zij mij te vertellen dat Marokko de heerlijkste wijnen produceert. Dat wist ik dan weer niet. En zo nam ons gesprek een mooie wending. 

Marokko produceert de heerlijkste wijnen!

Michelle heeft een voorliefde voor inheemse druivenrassen en minder bekende wijnlanden. De laatste jaren heeft zij op Curaçao zich verdiept in Zuid-Amerikaanse wijnlanden, die bij ons minder bekend zijn. Haar liefde voor Braziliaanse en Peruaanse wijnen voel je als je haar items leest op haar Facebook pagina ‘Nostra Casa del Buongusto’. Wijnland Brazilië bezoeken, staat nog steeds op haar ‘bucketlist’. Toen zij mij over Marokko hoorde praten, leek het haar fantastisch om een ‘wijn & spijs’ reis samen met mij te organiseren. Ze heeft zich jaren geleden verdiept in dit wijnland, die bij de meeste wijnliefhebbers onbekend is. Ik vind het een fantastisch idee om met Michelle Marokko als wijnland meer naamsbekendheid te geven. Marokko, het land waar je je kunt verwonderen als een kind. Zoveel tegenstellingen en schoonheid. Het is er magisch. Een ‘wijn & spijs’ reis naar een land waar je niet verwacht dat men daar wijnen produceert, terwijl als je er goed over nadenkt het wel logisch is. Frankrijk, het wijnland bij uitstek, heeft decennia lang een band met Marokko. Al met al wordt dit voor mij een interessante reis. 

Met liefde voor Marokko ben ik mijn eigen reisorganisatie begonnen om mensen aan dit mooie land te verbinden. Ik ga op zoek met jullie naar het mooie. We genieten van de rijkdom die dit land bezit. Heerlijk eten, bijzondere markten met groente en de mooiste kruiden. Het is een beleving! Mijn verbinding gaat verder. Ik vind het namelijk heel belangrijk om samen te werken met de bevolking. Ik ben de verbinder tussen jou en hen. Het is hun mooie land en zij hebben alle kennis. Dit maakt het mogelijk dat wij het echte Marokko te zien krijgen. 

Michelle heeft haar programma op het gebied van wijn en spijs met mij gedeeld. Ik heb daar samen met Jalil in Marokko een mooi programma omheen gemaakt. Deze reis heeft als rode leidraad de Marokkaanse keuken en hun mooie wijnen, maar aangevuld met het bezichtigen van de steden Marrakech en Essaouira op een bijzondere manier. Er is ook tijd om intens te genieten van het Marokkaanse cultuur waar ik zo verliefd op ben geworden. Rondlopen met onze gids Jalil door de smalle straten en bijvoorbeeld een mooie schaal voor in de keuken te scoren. De Marokkanen staan bekend dat zij de mooiste producten met de hand vervaardigen. Dit alles kunnen we zien en kopen.

Deze ‘wijn en spijs’ reis is van 9 oktober 2022 tot en met 14 oktober 2022. Er kunnen 12 personen mee op deze reis.

Dag 1

Vroege aankomst op de luchthaven van Marrakech alwaar vervoer voor ons klaar staat om ons naar de Medina (oude binnenstad) te rijden. Waar we heerlijk kunnen relaxen na de vroege vlucht. We delen de kamers in en pakken de koffers uit. Daarna staat een heerlijke lunch op ons te wachten op het dakterras van onze riad. Na de lunch maken we een wandeling in de omgeving met onze engelsprekende gids en partner in Marokko, Jalil. Hij zal ons de gehele reis vergezellen. Je kunt aan Jalil alles vragen. Begin van de avond maken wij kennis met Marokkaanse wijnen. Michelle zal het een en ander vertellen over de Marokkaanse wijnbouw en de geproefde wijnen. Aansluitend is er een diner in onze fijne riad. 

Dag 2

Na het ontbijt storten wij ons op de boodschappen die nodig zijn voor onze kookworkshop die avond. Wij trekken de souk in op zoek naar mooie verse producten. De souk is een grote markt in de smalle straatjes in de Medina. Maar zo groot dat er verschillende ‘afdelingen’ zijn. Denk aan een kruidenplein, een leer gedeelte, groente en fruit, tapijten, koperwaar en ga maar zo door.  De geuren en kleuren zijn met niets te vergelijken. Het is een bijzondere beleving. 
We onderbreken de boodschappen met een heerlijke lunch in de Medina. Daarna gaan we terug naar de riad om onder begeleiding van onze Marokkaanse kok heerlijk te koken met de gekochte verse producten. Van Michelle krijgen jullie tips waar je op moet letten bij wijn en spijs. Met die kennis worden de bijpassende wijnen gekozen voor het diner van die avond. Natuurlijk dineren we op het dakterras met uitzicht over de Medina.

Dag 3

Na het ontbijt is het tijd om per fiets de prachtige stad Marrakech te gaan ontdekken. We doen dit doen onder leiding van Jalil. Onderweg drinken we een heerlijk drankje op het dakterras.
Na afloop van deze fietstocht waar je je van te voren geen voorstelling kunt maken, is de middag geheel voor jezelf te besteden. De lunch mogen jullie zelf gaan nuttigen op een van de vele fijne plekjes in de stad. Natuurlijk zijn Jalil en ik er om jullie de leukste tips te geven. Misschien koop je liever een broodje bij de bakker en gebruik je alle tijd om te shoppen in de Souk. Je komt er altijd tijd te kort. Ik ben er om jullie de trucs te leren hoe je het beste kunt onderhandelen met de winkeliers.
Einde van de middag vertrekken we per privé bus naar de woestijn die op zo’n 30 minuten rijden ligt buiten Marrakech. Hier genieten we van een waanzinnige zonsondergang en een diner in een prachtige tent! Met uitzicht op de woestijn. Alleen kaarsen zullen de duisternis verlichten. De sterrenhemel is er fenomenaal. 

Dag 4

Na het ontbijt vertrekken we naar Essaouira. De reis duurt 3 uur.  Essaouira is een kleine, maar fijne stad aan de Atlantische oceaan. We beleven hier een totaal andere sfeer als we hebben meegemaakt in Marrakech. De oude Medina is nog zo authentiek. Deze staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst. 
Onderweg naar Essaouira bezoeken we een bekend wijnhuis in Marokko waar zelfs biologische wijn wordt geproduceerd. Bij dit wijnhuis maakt men wijn van bekende druivenrassen uit het Rhônegebied. 
Na ons bezoek aan het wijnhuis gaan we naar ons logeeradres voor die avond. Een fijne plek net even buiten de stad. Daar lunchen we eerst. Daarna is het tijd om te ontspannen. Er is een hammam en een zwembad. 
Wij dineren ‘s avonds ook bij dit logeeradres.

Dag 5

We vertrekken na het ontbijt naar Essaouira om met onze gids een wandeling te maken door de oude medina. We zullen ervaren dat de sfeer hier zo anders is net als de kleuren van alle gebouwen. We gaan genieten van alles wat dit kustplaatsje te bieden heeft en lunchen in de haven. Na de lunch is er nog tijd om zelf in te vullen voordat we weer naar Marrakech vertrekken voor onze laatste nacht.

Dag 6

We vertrekken na het ontbijt richting de luchthaven voor de terug reis naar Amsterdam.

De kosten

€ 1.095,- p.p. max. 12 personen.

Inbegrepen:

 • Transfers luchthaven
 • Alle vervoer met minibus met ervaren eigen chauffeur
 • Ontbijt, lunch en diner op bijzondere plekken
 • Fietstour met engels sprekende gids
 • Alle overnachtingen in Riads (gedeelde kamers)
 • Engels sprekende gids/organisator Jalil die ons de gehele reis vergezeld
 • Bezoek wijndomein
 • Kookworkshop en souk shopping
 • Wijnen in de riad voor tasting
 • Water en thee
 • Fooien
 • Garantie fonds

Niet inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam – Marrakech
 • Frisdranken en alcoholische dranken
 • Reis en annuleringsverzekering
 • Lunch en activiteiten op de vrije middag (dag 3)

Vluchtgegevens

Heen: 9 oktober 2022 
05.30 uur vertrek Amsterdam – 08.20 uur aankomst Marrakesh 
(Let op! Vroege vlucht boeken!)
Terug: 14 oktober 2022
19.10 uur vertrek Marrakesh – 23.55 uur aankomst Amsterdam

• Boek zelf je vlucht bij TransaviaHoe eerder je boekt, hoe voordeliger je ticket.
• Boek je vlucht vanuit AmsterdamZo hebben we allemaal dezelfde vlucht en tijden.
Kruis aan dat je je ticket wilt kunnen verzetten! Dit kost €18,00 extra maar dan kan de reis nog verzet worden mocht dit door Corona nog nodig zijn.

Wat heb je nodig om naar Marokko te reizen?

Om naar Marokko te kunnen reizen moet je op het moment van reizen 3 vaccinaties hebben (of 2 maar dan mag de laatste niet langer dan 4 maanden terug zijn). 
Wanneer je niet gevaccineerd bent (of geen 3 hebt), dan is een PCR test verplicht voor vertrek (max 72 uur). Dit moet je zelf regelen. Terug naar Nederland is dit niet nodig.

Je paspoort moet nog een half jaar geldig zijn bij vertrek! 

De reisleiders

Over Caroline

Ik ben Caroline Cornelisse, moeder van 2 bijzonder leuke kinderen, getrouwd met mijn liefde van school, die mij de vrijheid geeft om mijn hart te volgen.

Al ruim twee jaar lang neem ik mensen mee op reis naar Marokko. Ik heb heel veel liefdevoor dit land en de bevolking. Je kunt je er als een kind verwonderen. Al meerdere groepen heb ik kunnen verrassen door mijn kennis te delen. Je kunt ergens geweest zijn maar het niet gevoeld of goed beleefd hebben. Een gave die ik heb en graag deel.

Over Michelle

Met haar bedrijf Nostra Casa del Buongusto organiseert en presenteert Michelle gezellige én leerzame wijnproeverijen, ze geeft cursussen op maat, is inzetbaar als sommelier, geeft workshops wijn & spijs, organiseert gewoon lekker gezellige avondjes én ze stelt wijnreizen samen, waarbij ze desgewenst mee gaat als gids. Samen op reis door de wondere wereld van de wijn. Zoals als nu, naar Marokko.

Michelle Baldwin heeft een grote passie voor wijn en weet alles van wijn. Ook Marokkaanse wijn. Daarom gaat zij mee op reis naar Marokko en organiseert met liefde een Marokkaanse wijn en spijs.

Wil je meer weten over Michelle en haar bedrijf?
 
 

Over Jalil

Hallo, mijn naam is Jalil en ik stel mij graag aan jullie voor; ik ben een onafhankelijke officiële reisgids die zich richt op de stad Marrakech en de omliggende regio. Ik ben 33 jaar geleden geboren in Marrakech. Maar mijn hart gaat nog steeds harder kloppen van mijn Berberdorp in het Anti – Atlasgebergte waar mijn roots liggen. Nog voordat ik mijn officiële gids licentie (in Rabat) heb gehaald werkte ik na mijn studie al 6 jaar als assistent gids.

Vanaf dat aller eerste begin heeft het mij gefascineerd mensen te ontmoeten uit het buitenland. Het geeft mij de kans om hun erfgoed en cultuur te leren kennen. En omgekeerd kan ik tijdens de reis die we met elkaar maken jullie kennis laten maken met mijn cultuur, de bewoners van mijn geboorteland.

First come, first served

 • Aanmelding geschiedt op volgorde van binnenkomst.
 • Mail ons als je graag mee wilt, boek je ticket pas nadat je onze bevestiging hebt ontvangen.
 • Stuur de boekingsbevestiging van je vlucht door naar info@liefdevoormarokko.nl
 • Binnen 2 weken ontvang je een betaalverzoek voor de aanbetaling van € 350,-
 • Het restant dien je 6 weken voor vertrek te betalen.
 • Voor deze reis gelden de algemene voorwaarden. 

We kunnen ons voorstellen dat de recente ontwikkelingen rondom Corona je doen twijfelen aan het boeken van deze reis. We zijn aangesloten bij een garantiefonds, zodat reizigers beschermd zijn voor faillissement. Informeer zelf bij je annulerings- en reisverzekering naar de regels omtrent annuleren van je reis. Bij Transavia kun je kiezen voor een ticket die verzetbaar is. (tegen een kleine meerprijs) 
Met deze maatregelen en flexibiliteit kunnen we in het ergste geval onze trip verzetten naar een later moment.